Založ si blog

Máme recept, zvýšime si platy

Máme recept, zvýšime si platy. Približne týmito slovami by sa dal charakterizovať postoj Richarda Sulíka k otázke zvyšovania platov v dôsledku zmeny odmeňovania poslancov, ktorú vymyslel. Logika, že čím je nižší deficit tým je vyšší plat, je samozrejme úplne logická avšak minimálne nemorálna v časoch, kedy je na Slovensku obrovská nezamestnanosť a chudoba. Od človeka, ktorého strana je plná až neuveriteľných amatérov sa samozrejme nedala čakať ani iná reakcia, než tá, ktorá reálne prišla a to, že systém je síce spravodlivý ale poslanci SaS samozrejme podporia zmrazenie platov ústavných činiteľov. A to „až do zlepšenia ekonomickej situácie občanov Slovenska“. Dúfam, že páni v SaS si uvedomujú, že približovanie západnej Európe potrvá ešte desiatky rokov.

 

Táto situácia kedy si politici vytrhnutí z reality schvaľujú nehorázne odmeny z peňazí nás všetkých, ale aj mnohé iné  výhody, mi vnukla myšlienku. Na Slovensku máme podľa mojej vedomosti 79 okresov. Myslím si, že riešením problému je v tomto prípade reforma volebného zákona ako aj Ústavy Slovenskej republiky, ktorá by zakotvovala princíp „jeden okres – jeden poslanec“. V praxi by teda z každého okresu vzišiel jeden poslanec NRSR. Napríklad, by sme mohli povedať, že za každú politickú stranu smie v danom okrese kandidovať jediný človek, pričom poslancom sa stane ten, ktorého strana dostane v danom okrese najviac hlasov. Samozrejme, jeden človek by smel kandidovať vždy iba v jednom okrese a navyše by v ňom musel mať trvalé bydlisko. Dokonca by som zašiel tak ďaleko, že by som občanom daného okresu dal možnosť referendom rozhodnúť o odvolaní daného poslanca a teda vyhlásení predčasných volieb do NRSR v danom okrese.

 

Dnes tzv. mimobratislavský poslanec zarába 3576 eur. Keďže poslancov by bolo v novom systéme iba 79, tento návrh prináša priamu úsporu vo výške 3 046 752 eur za rok. Alebo inak, vyše deväťdesiat miliónov starých slovenských korún. Najväčší efekt by ale nespočíval v úsporách ale v okamžitom kontakte medzi politikmi a realitou. Nepochybujem o tom, že aj mnohé tváre, ktoré sa poflakujú už vyše dvadsať rokov po chodbách parlamentu by museli odísť a konečne by dostali príležitosť na vlastnej koži zažiť „funkciu“ bežného občana SR. Nepochybujem o tom, že v takomto systéme by si nikto nedovolil navyšovať si platy v časoch hlbokej ekonomickej krízy. Nakoľko je ale toto myšlienka, ktorá by slovenskú politickú scénu zvalcovala ako tsunami v Japonsku, je mi jasné, že k tomu nikdy nedôjde.

 

Budem ale pozorne sledovať 26. schôdzu NRSR, ktorá sa začína v utorok 29.11. a budem rovnako veľmi pozorne sledovať ako si poslanci dramaticky zmrazia platy, schválením parlamentnej tlače č. 583. Samozrejme na úrovni, z ktorej musí každý mesiac vyžiť päť, šesť bežných slovenských rodín. Čo k tomu dodať. Ako hovorí jeden starý vtip, hádam už len dvanásť korún a vybrať sa niekam mimo Bratislavu na pivo.

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

25.08.2012

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva [...]

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

11.07.2012

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj [...]

Zoderieme vás z kože!

20.06.2012

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26140x
Priemerná čítanosť článkov: 3268x

Autor blogu

Kategórie