Založ si blog

5 myšlienok o voľbách

Skutočnosť, že volebný systém na Slovensku potrebuje novelizáciu, si uvedomujú asi všetky politické strany a rovnako aj mnoho občanov. Rád by som preto prezentoval svojich päť myšlienok ohľadom volieb do NRSR. Budem nesmierne rád, ak tieto moje myšlienky podrobíte kritike či už negatívnej alebo pozitívnej v diskusii. A teraz, spomínaných päť myšlienok:

 

1. Znížme počet poslancov v NRSR na 79. Stanovme že pre prijatie zákona je potrebný kladný hlas aspoň 40 poslancov a pre prijatie novelizácie ústavy, ústavného zákona alebo prelomenie prezidentovho veta je potrebný kladný hlas aspoň 60 poslancov a pre uznášania sa schopnosť je potrebných minimálne 40 poslancov.

 

2. Stanovme pravidlo, že každý jeden poslanec alebo poslankyňa vzíde z volieb do NRSR, ktoré sa uskutočnia na úrovni okresu. Teda jeden poslanec za jeden okres, volený výhradne občanmi z daného okresu. Stanovme, že voľby vyhrá tá alebo ten, ktorý získa v jedinom kole volieb najviac platných hlasov.

 

3. Definujme, že jeden človek smie kandidovať iba v jedinom okrese, pričom v tomto okrese musí mať trvalý pobyt.

 

4. Stanovme, že všetci kandidáti stranícky i nestranícky majú rovnaké podmienky kandidatúry a prístupu k voľbám. Teda skutočnosť, že hocikto môže kandidovať bez akýchkoľvek obmedzení (okrem plnoletosti a spôsobilosti pre právne úkony) a jeho úspech alebo neúspech závisí výlučne od jeho prezentácie a obľúbenosti v danom mieste.

 

5. Dajme občanom z daného okresu, ktorí si daného poslanca zvolili, možnosť ho aj odvolať z funkcie a to formou referenda, na úrovni daného okresu.

 

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

25.08.2012

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva [...]

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

11.07.2012

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj [...]

Zoderieme vás z kože!

20.06.2012

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Necestujte do Venezuely, varuje Slovákov rezort diplomacie. Zvážiť majú cestu do Kolumbie a Ekvádora

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26138x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Kategórie