Založ si blog

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva špecificky, opäť zaplní stránky novín a vyvolá celoslovenskú diskusiu. A kde sa hovorí, tam sú preferencie.

Tento fakt si zrejme uvedomili aj v strane SaS, ktorá celkom nečakane prišla s návrhom zákona o registrovanom partnerstve. Zákon som zaregistroval zverejnený ako na stránke NRSR, tak aj v blogu pána Stanislava Fořta, na stránke blog.sme.sk. Samozrejme, už pred jeho zverejnením prebehol médiami prvotný šum o tomto zákone a tak sa o tom začalo sa o tom začalo hovoriť.

Nechcem teraz rozoberať či je registrované partnerstvo dobrá vec lebo nie, či zo strany SaS ide o obyčajné vytĺkanie politického kapitálu alebo nie alebo či tento zákon má vôbec šancu na schválenie. Chcem rozobrať úplne inú vec. Prečítal som si tento návrh zákona od pánov Drobu, Poliačika a dámy Nicholsonovej. A po prečítaní som získal zvláštny pocit. Ten pocit mi hovoril, že som už niečo veľmi podobné čítal. A keďže som na vysokej škole prečítal množstvo zákonov, hneď som vedel odkiaľ ten pocit pramení. Otvoril som si český zákon o registrovaném partnerství z roku 2006, jednotlivé paragrafy som zoradil pod seba v českej verzií a slovenskej verzií a potom som to uvidel. A ukážem to aj vám, priatelia. Iba upozorňujem, že vzhľadom na obrovský rozsah zákona, dávam sem oba ochutnávku:

 

§2

(2) Registrované partnerstvo je trvalé spoločenstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia, ktoré vzniklo spôsobom ustanoveným týmto zákonom (ďalej len „partnerstvo“).

§1

(1) Registrované partnerství je trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví vzniklé způsobem stanoveným tímto zákonem (dále jen „partnerství“).

 

§4

(1) Partnerstvo môže uzavrieť každý, komu to zákon nezakazuje.

(1) Do partnerství může vstoupit každý, komu to zákon nezakazuje.


(2) Podmienkou uzavretia partnerstva je, aby aspoň jedna z osôb vstupujúcich do partnerstva bola štátnym občanom Slovenskej republiky.

(2) Podmínkou vstupu do partnerství je, aby alespoň jedna z osob vstupujících do partnerství byla státním občanem České republiky (dále jen „občan“).

(3) Partnerstvo nemôže vzniknúť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami; to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením. V takom prípade súd, aj bez návrhu rozhodne, že partnerstvo je neplatné.

 

 

(3) Do partnerství nemohou vstoupit osoby navzájem příbuzné v linii přímé a sourozenci.

4) Partnerstvo nemôže uzavrieť osoba, ktorá

a) nedosiahla vek 18 rokov,

b) nie je plne spôsobilá na právne úkony,

c) pred uzavretím partnerstva už vstúpila do manželstva alebo uzavrela partnerstvo s inou osobou, alebo iný obdobný zväzok v zahraničí a toto manželstvo alebo partnerstvo trvá.

(4) Do partnerství nemůže vstoupit osoba, která

a) nedosáhla věku 18 let,

b) nemá způsobilost k právním úkonům, nebo

c) již dříve uzavřela manželství nebo která již dříve vstoupila do partnerství anebo do obdobného svazku osob stejného pohlaví v zahraničí, a její manželství nebo partnerství anebo obdobný svazek trvá.

 

§9

(1) Partneri majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť.

§10

(1) Partneři mají vzájemnou vyživovací povinnost.

 

§9

(2) Ak ktorýkoľvek z partnerov neplní túto povinnosť, určí súd na návrh niektorého z partnerov jej rozsah tak, aby životná úroveň oboch partnerov bola v zásade rovnaká. Pri rozhodovaní o určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliadne na starostlivosť o domácnosť

§10

(2) Neplní‑li jeden z partnerů tuto povinnost, určí soud na návrh některého z nich její rozsah, přičemž přihlédne k péči o společnou domácnost. Rozsah vyživovací povinnosti se stanoví tak, aby hmotná a kulturní úroveň obou partnerů byla zásadně stejná.

 

§9

(3) Vyživovacia povinnosť medzi partnermi predchádza vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom

§10
(3) Vyživovací povinnost mezi partnery předchází vyživovací povinnosti dětí.

Áno, „saskári“ jednoducho okopírovali český zákon. Iste, môžu argumentovať, že je to bežná prax. Otázka ale je, či už skutočne nemáme zákonodarcov, ktorí sú schopní vyprodukovať jeden zákon bez toho aby nekopírovali tie zahraničné. To už skutočne sme na tom tak zle, že musíme bez akejkoľvek invencie preberať zahraničné zákony? To už skutočne nemáme na viac, než na kopírovanie ostatných? Skutočne už neexistuje žiadna invencia? Strana odborníkov využíva ctrl+c, ctrl+v a google translate? Mali by sa červenať od hanby.

 

Odkazy:

http://www.glpartnerstvi.cz/zakon-o-registrovanem-partnerstvi/zakon-115/2006-sb.-o-registrovanem-partnerstvi.html

http://fort.blog.sme.sk/c/306368/Navrh-zakona-o-registrovanych-partnerstvach-dnes-v-parlamente.html

http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&MasterID=4155


 

 

 


 

 

 

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

11.07.2012

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj [...]

Zoderieme vás z kože!

20.06.2012

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná [...]

Pokutovať a buzerovať

13.06.2012

Poznáte to. Cestujete v aute medzi mestami a míňate množstvo policajných áut. V niektorých, ktoré sú zaradené do premávky, môžete vidieť policajtov zažívajúcich absolútne „piánko“. Môžete ale vidieť aj iné policajné autá, tie stoja pri ceste „na drzovku“ alebo stoja viac či menej úspešne poschovávané v rôznych odbočkách, kríkoch, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26155x
Priemerná čítanosť článkov: 3269x

Autor blogu

Kategórie