5 myšlienok o voľbách

12. februára 2012, marcelhlasny, Nezaradené

Skutočnosť, že volebný systém na Slovensku potrebuje novelizáciu, si uvedomujú asi všetky politické strany a rovnako aj mnoho občanov. Rád by som preto prezentoval svojich päť myšlienok ohľadom volieb do NRSR. Budem nesmierne rád, ak tieto moje myšlienky podrobíte kritike či už negatívnej alebo pozitívnej v diskusii. A teraz, spomínaných päť myšlienok:

 

1. Znížme počet poslancov v NRSR na 79. Stanovme že pre prijatie zákona je potrebný kladný hlas aspoň 40 poslancov a pre prijatie novelizácie ústavy, ústavného zákona alebo prelomenie prezidentovho veta je potrebný kladný hlas aspoň 60 poslancov a pre uznášania sa schopnosť je potrebných minimálne 40 poslancov.

 

2. Stanovme pravidlo, že každý jeden poslanec alebo poslankyňa vzíde z volieb do NRSR, ktoré sa uskutočnia na úrovni okresu. Teda jeden poslanec za jeden okres, volený výhradne občanmi z daného okresu. Stanovme, že voľby vyhrá tá alebo ten, ktorý získa v jedinom kole volieb najviac platných hlasov.

 

3. Definujme, že jeden človek smie kandidovať iba v jedinom okrese, pričom v tomto okrese musí mať trvalý pobyt.

 

4. Stanovme, že všetci kandidáti stranícky i nestranícky majú rovnaké podmienky kandidatúry a prístupu k voľbám. Teda skutočnosť, že hocikto môže kandidovať bez akýchkoľvek obmedzení (okrem plnoletosti a spôsobilosti pre právne úkony) a jeho úspech alebo neúspech závisí výlučne od jeho prezentácie a obľúbenosti v danom mieste.

 

5. Dajme občanom z daného okresu, ktorí si daného poslanca zvolili, možnosť ho aj odvolať z funkcie a to formou referenda, na úrovni daného okresu.