Založ si blog

Zoderieme vás z kože!

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná istota, veď tento balíček je už, pokiaľ správne počítam, už štvrtý v histórií našej svojstojnej vlasti. Najprv to bol vládny balíček za dávnych čias premiéra, najväčšieho boxera, otca vlasti a svišťa tatranského, Vladimíra Mečiara. Potom to bol balíček úsporných opatrení vypracovaný brutálnou Brigitou. Potom nasledoval balíček reforiem od sociálneho netvora Kaníka, ktorý zaviedol dnes už legendárne „20 Sk Zajacovky“. Nuž a dnes tu máme konsolidačný balíček od samozvaného Jánošíka, docenta Fica. Všetky tieto balíčky majú v zásade dve spoločné veci. Tí, ktorí ich predkladali a schválili sú dodnes negatívne zapísaní u verejnosti. Tá druhá spoločná vec je, že bez ohľadu na vládnu garnitúru. názov a formu balíčku, sekeru vždy v plnej miere zaplatia občania tohto štátu. Dá sa teda povedať, že toto sú tie skutočné istoty, ktoré si ľudia zaslúžia. Ale poďme k opatreniam:

 

1. Banky odvedú 0,4% z vkladov fyzických osôb. Ak si niekto okrem premiéra myslí, že tento náklad banky neprenesú na občanov, mýli sa. Rast poplatkov za bankové služby je realitou už dnes. Nakoniec stačí si iba porovnať cenníky. Pokiaľ teda máte účet v banke, pripravte si aspoň päť eur mesačne naviac pre správu Vášho účtu.

 

2. Banky odvedú mimoriadny odvod vo výške spolu 50 000 000 EUR. Opäť platí to čo v prvom bode. Pán premiér Jánošík totižto nechápe, že banky ako súkromné inštitúcie nie sú charita a teda nebudú financovať vládne fiškálne dobrodružstvá.

 

3. Vyššie zdanenie tabaku. Zlá správa pre fajčiarov. Škatuľka cigariet by mala zdražieť podľa prepočtov o štyri centy. Ale poznáte obchodníkov. Takže si pripravte minimálne desať.

 

4. Zdanenie regulovaných firiem. Plynári, telekomunikácie, farmaceuti, elektrárne či teplárne budú musieť odviesť do štátneho rozpočtu spolu 200 000 000 EUR. A hádajte, kto to zaplatí formou zvýšenia cien. Správne. Vy. Niekde to pôjde ľahšie ako pri liekoch, inde to pôjde ťažšie ako povedzme pri plyne avšak ceny energií, liekov a tepla sa budú v najbližších dvanástich mesiacoch zvyšovať. Veď nakoniec, dal vám niekedy niekto niečo zadarmo? Pripravte si radšej ďalších desať až pätnásť eur mesačne.

 

5. Vyššie zdanenie hazardu. Nuž, proti tomuto asi naozaj nie je čo povedať.

 

6. Zmeny v správnych poplatkoch. Tak napríklad registrácia nového vozidla bude stáť od 30 až do 3 000 EUR. Poplatky pritom majú zasiahnuť vozidlá strednej a vyššej triedy a vozidlá dovážané zo zahraničia. Samozrejme v zmysle logiky tvorcov tejto politiky je aj napríklad taká Škoda Fabia luxusné vozidlo, na ktoré natrieskajú drahšiu registráciu. Ale pozor, správnych poplatkov je podstatne viac. Zdražie napríklad aj registrácia nových liekov, ktoré tak buď nebudú u nás dostupné alebo zdražejú oproti súčasnosti. Dá sa teda povedať, že zdražejú v zásade všetky poplatky aké ste kedy štátu platili. Pripravte si teda ďalších desať eur mesačne naviac.

 

7. Máte jeden byt? Nevadí, zaplatíte z neho dve dane. Jedna daň, miestna, tú ste platíte aj dnes. Novinkou je v tomto prípade to, že obdobná daň sa bude platiť aj štátu. Jánošík síce ešte čosi drísta, že sa to nebude týkať každého, ale s tým nepočítajte. Radšej si pripravte dvadsať eur mesačne na preddavok na daň, za ten luxus, že ste si dovolili mať strechu nad hlavou. Ekonomickým odborníkom na ministerstve financií zároveň odporúčam oživiť aj dane, na ktoré inde zanevreli. Napríklad daň z okna či prípadne daň z hlavy.

 

8. Rovná daň sa zruší. Veď je taká nesociálna. A tak miesto 19% zaplatíte až 25% z Vášho príjmu. Áno, celých 6% Vašej výplaty naviac bude smerovaných do Ficovho vrecka. Ak berieme priemernú mzdu 800 EUR, zaplatíte na dani o 48 eur mesačne viac. Samozrejme firmy zaplatia tiež viac a to 23%.

 

9. Daň z dividend. Dividenda je výplata zisku akciovej spoločnosti jej akcionárom. Samozrejme zisku, ktorý ostal po zdanení. Štát si teda už prišiel raz na svoje. Daň z dividendy je teda podobná „vychytávka“ ako zdvojené zdanenie bytu. Akurát miesto nehnuteľnosti sa teraz bude dvojnásobne zdaňovať zisk firiem. Na ministerstve si zjavne nikto neuvedomil, že firmy dividendy nemusia vôbec vyplácať a teda, že štát v konečnom dôsledku môže celkom reálne prísť o peniaze, nakoľko je výplata dividend už dne zaťažená zdravotným odvodom. Tento problém by možno vyriešil zákon o povinnej výplate dividendy z povinného zisku spoločnosti. Alebo niečo podobné, odborníkov je vo vláde zjavne dosť. V7plata dividend sa ale väčšiny občanov netýka a tak si pravdepodobne nemusíte chystať žiadne ďalšie peniaze k tomuto bodu.

 

10. Živnostníkom stúpnu odvody. Nuž keď ste živnostník, pripravte si 30 eur mesačne. A pozor, paušálne náklady budete mať znížené.

 

11. Zrušia sa dohody o vykonaní práce a ostane tak iba dohoda o brigádnickej práci študenta. Aj tá sa navyše zaťaží odvodmi v celkovej výške 28,75%. Toto mimoriadne chytré opatrenie ukazuje, že ten kto toto napísal bol absolútny ekonomický génius. Stavím sa, že na ministerstve financií už počítajú koľko pritečie do štátneho rozpočtu peňazí z odvodov od bývalých dohodárov a terajších zamestnancov na TPP. Viem si predstaviť ako slintajú nad prepočtami odvodov z dohôd o brigádnickej práci študenta. Realita bude samozrejme nepochybne niekde úplne inde a opäť sa na Slovensku vrátime do tých zlatých 90-tych rokov, kedy takmer každý druhý človek pracoval načierno.

 

12. Druhý pilier sa zmenší. Bude sa doňho odvádzať menej peňazí a tak sa dá povedať, že druhý pilier končí. Nakoniec o tridsať rokov tu Fico už dávno nebude a prúser s miliónom dôchodcov na ktorých nebudú peniaze bude mať na krku niekto iný. Navyše ako bonus, bude možné každý rok predlžovať vek odchodu do dôchodku o celých 50 dní. Čiže o štyri roky, o tých tridsať rokov.

 

13. Farmárom sa zvýši nájom za pôdu. Dnes niektorí farmári platia iba 1% z trhovej výšky nájmu. Po novom by ale mali platiť práve trhovú výšku nájmu. Takže v zásade alebo nechajú pôdu neobrobenú, ako to už dnes beztak vidno na mnohých miestach, alebo sa zvýšia ceny potravín, alebo sa drasticky zníži ich kvalita. Konšpiračne by sa dalo povedať, že zníženie kvality potravín je pre Fica žiadúce aby o pár rokov nemal na krku toľko dôchodcov na ktorých nemá peniaze. Zatiaľ si ale pripravte ďalších pätnásť eur mesačne, lebo šanca, že ceny potravín vystrelia nahor je veľmi vysoká.

 

14. Zrušené koncesie sa obnovia. Pripravte si päť eur. Iróniou osudu je, že zrušenie koncesií si ani nebolo možné poriadne všimnúť.

 

Vláda má pripravených aj ďalších šesť super opatrení, ako napríklad obmedzenie odpočítateľnej položky na manželku, strop pre dávky v nezamestnanosti či obmedzenie financovania dopravných stavieb. Fico zastavuje diaľnice! Nuž ale veď, ako hovorí klasik, všetky diaľnice máme na Slovensku už dávno postavené. Akurát väčšina z nich prechádza cez kopu obcí a je postavená iba v polovičnom profile. To už je teraz nepodstatné. Radšej si začnite odkladať z výplaty mesačne sto eur aby ste zvládli zaplatiť všetky tieto výmysly. A nezabudnite si pritom s láskou a vďakou spomenúť na toho Jánošíka, ktorý si to celé vymyslel.

 

 

 

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

25.08.2012

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva [...]

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

11.07.2012

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj [...]

Pokutovať a buzerovať

13.06.2012

Poznáte to. Cestujete v aute medzi mestami a míňate množstvo policajných áut. V niektorých, ktoré sú zaradené do premávky, môžete vidieť policajtov zažívajúcich absolútne „piánko“. Môžete ale vidieť aj iné policajné autá, tie stoja pri ceste „na drzovku“ alebo stoja viac či menej úspešne poschovávané v rôznych odbočkách, kríkoch, [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26166x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Autor blogu

Kategórie