Založ si blog

Európske hlavné mesto bordelu 2013

Začnem na prvý pohľad tak trochu naivnými otázkami. Viete aký je dnes dátum? A viete koľko mesiacov ostáva do roku 2013?

Priznám sa, že v domácnosti mám celkom tri rôzne kalendáre. Jeden vytlačený na okne, jeden v telefóne a posledný tretí v počítači. Posledné dva menované kalendáre mi dali nekompromisnú odpoveď, že je 26. marca 2012 a že do roku 2013 ostáva deväť mesiacov.

Kalendár na okne mal vlastnú verziu, a to že je 1.2.2011, ktorá síce bola optimistickejšia, avšak po podrobnejšom skúmaní vyšlo jednoznačne najavo, že sa jedná skrátka o kalendár z minulého roka na ktorý sa zabudlo.

Na mieste je aj otázka či som sa nezbláznil. Priatelia, nezbláznil som sa! Rok 2013 je rokom, kedy sú Košice európskym hlavným mestom kultúry. A moje dnešné večerné hľadanie dátumu nesúvisí s ničím iným, než so skutočnosťou, že mesto vyzerá v podstate rovnako ako pred desiatimi rokmi. Jeden by si mohol myslieť, že takáto obrovská akcia, dotovaná mestom, štátom, Európskou úniou a bohvie kým ešte prinesie do mesta viditeľné zmeny. Nie však v Košiciach, kde sa mnoho vecí rieši inak než by čakal naivný jednotlivec.

Z veľkých rečí na začiatku, ako napríklad rekonštrukcia amfiteátru, úplná obnova kasární, lanovky na Bankov, Kunsthalle, druhé centrum, Aquaparku (ako ten vlastne súvisí s kultúrou?) a mnohých iných sa v zásade nerealizovalo takmer nič. A ten zvyšok, je povedzme… zvláštny. Predstavy o Košiciach naplnených turistami z celého sveta sa taktiež nerealizovali a nič neveští obrat. Personálne rošády projektu taktiež nepomohli a na prvý pohľad je projekt zamrznutý. Ale veď nechajme prehovoriť aj oficiálnu stránku, www.kosice2013.sk, ktorá v časti investičné projekty ponúka celkom dva (!) projekty a to výmenníky a tzv. Kulturpark. Pre nekošičanov musím uviesť, že v prípade výmenníkov sa jedná o rekonštrukciu týchto zariadení na nejaké priestory, ktoré je možné využívať ako mini galérie a podobne. Písať o výmenníkoch nemá zmysel, uvediem len toľko, že v Košiciach sú dva alebo tri (údaje sa rozchádzajú, čo len poukazuje na vysokú profesionálnu úroveň tohto projektu) z toho iba jeden jediný má zverejnený program, v ktorom sa opakuje patchwork, šerm a stretnutia turistického krúžku pre deti. Otváracie hodiny tohto jedného výmenníka tri dni v týždni (pondelok, streda, štvrtok) sú taktiež, mierne povedané úžasné. Ďalším zverejneným projektom je renovácia kasárni, tzv. Kulturpark. V tomto prípade sme natoľko svetový, že stránka ani nemá slovenskú mutáciu. Tá anglická nám ponúka všeobecné žvásty a žiadne termíny. Ako Košičan ale viem, že kasárne stoja v rovnakom rozkladnom štádiu ako pred piatimi, desiatimi, pätnástimi a x rokmi, odkedy sa prestali používať. Stránka rovnako neuvádza projekt tzv. Kunsthalle ktorý sa taktiež zatiaľ nezačal realizovať. Program akcí na rok „R“ 2013 je mierne povedané zlátanina, dovolím si vybrať hlavné chuťovky:

1. Zasadnutie členov grantovej komisie na Ministerstve kultúry (Kto by nešiel na takúto kultúrnu akciu!)

2. Vyhodnotenie žiadostí o poskytnutie grantov (Podobne ako bod č.1, je toto absolútne hlavná kultúrna atrakcia)

3. Voda v Meste – multimediálny a multižánrový 24 hodinový projekt v starom koryte Mlynského náhonu, ktorého cieľom je reflexia o symbolickom návrate vody do mesta. (Na toto som veľmi zvedavý, nakoľko je staré koryto natoľko zasvinené bordelom, že tie reflexie budú určite veľmi silné)

4. Hľadanie múz v botanickej záhrade – podujatie, ktoré dáva možnosť návštevníkom botanickej záhrady h%ladať umelecké dáva možnosť …. ako univerzitnom pracovisku (Prevzaté doslova zo stránky, áno je to neuveriteľné)

5. AICA kongres – medzinárodný kongres kritikov súčasného umenia po druhý krát v Košiciach (Taktiež špičková kultúrna akcia)

Na každý mesiac sú pritom naplánované v maxime až štyri kultúrne akcie, pričom v zásade platí, že 90% akcií sa dá odbaviť za jeden jediný deň. Vskutku efektívne vynaložené peniaze a skvelý projekt. Že vôbec nie je reč o akomsi udržateľnom rozvoji napríklad štátneho divadla, pomaly sa rozkladajúcej malej scény, či nebodaj už zavedených galérií, múzeí alebo trebárs vážnej hudby je asi len náhoda. Ale aspoň môžeme ísť do výmenníka v stredu od 9:30 do 11:30 na hodinu šermu. Mohli by nás tam naučiť aj šermovať s volebnými lístkami pri najbližších komunálnych voľbách aby sa takéto diletantstvo už neopakovalo. Čo k tomu dodať. Asi len toľko, že som veľmi rád že peniaze získané zvýšením DPH, vďaka čomu zdraželo v zásade všetko boli okrem iného využité aj na takúto bezvadnú akciu pre blaho občanov. Teším sa, že sa tam spolu stretneme a rovnako sa teším aj na záverečné vyúčtovanie. Ďakujem a prajem vám všetkým, ktorý ste sa prečítali až sem, príjemný kultúrny zážitok.

 

 

 

 

 

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

25.08.2012

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva [...]

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

11.07.2012

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj [...]

Zoderieme vás z kože!

20.06.2012

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26159x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Autor blogu

Kategórie