Založ si blog

To že nie je na výplaty, nie je náš problém.

Tak touto vetou nám odborne a zároveň aj slobodne a solidárne bývalý finančný riaditeľ v TEKO (Tepláreň Košice) Ján Huraj (SaS) vysvetlil fakt, že „saskári“ nechali za sebou v teplárňach finančnú čiernu dieru a TEKO nemá na výplaty pre svojich zamestnancov. Ak na to máte žalúdok a nervy, môžete si prečítať aj článok o tejto situácií z ktorého som aj čerpal, onen nehorázny výrok.  http://kosice.korzar.sme.sk/c/6452679/v-teplarni-kosice-nemaju-ani-na-vyplaty.html.

 

Pokúsim sa túto situáciu stručne zhrnúť. Tepláreň má celkom logicky vyššie tržby v zime než v lete z dôvodu vykurovania domov a bytov. Na druhej strane, letné obdobie je poznačené nielen nižšou spotrebou tepla ako v zime, ale aj údržbou a opravami stávajúcich technologických zariadení. Dá sa teda povedať, že v letnom období je rozdiel medzi príjmami a výdavkami podstatne nižší, než v zime.

 

Akýkoľvek schopný manažér, ktorý riadi takúto firmu tak musí na tento fakt neustále myslieť a plánovať reálne príjmy a výdavky na viac mesiacov dopredu aby sa firma nedostala do problémov s likviditou a vedela uhrádzať svoje záväzky. Politicky dosadený manažér naopak nemusí myslieť na nič, pretože tak či onak dostane zlatý padák. Zdá sa, že práve to sa stalo v teplárňach Košice. Pôvodný manažment pod taktovkou SaS v zimnom období strategicky nevytvoril žiadne finančné rezervy pre letné obdobie a tak po štyroch mesiacoch sa tepláreň dostala do, dúfajme dočasného, problému s peniazmi. Odborne povedané, manažment cashflow absolútne zlyhal.

 

Teplárne sa tak dostali do situácie, že nemajú v tomto čase žiadnu finančnú hotovosť a nevedia hradiť svoje záväzky voči zamestnancom ani dodávateľom. Pán Huraj nám ale v článku vysvetľuje, že „Aj v iných podnikoch som zažil, že sme mali problémy s hotovosťou, na Slovensku je to úplne štandardná situácia“ Nuž, trúfam si povedať, že aby neboli peniaze ani na výplaty štandardná situácia rozhodne nie je, avšak samozrejme nie som taký odborník na štandardné situácie ako pán Huraj (SaS). V našej firme je napríklad štandardom, že mzdy sa posielajú už k 6. dňu v mesiaci aby sme zamestnancom uľahčili situáciu, nakoľko vieme, že mnohí platia svoje faktúry aj skôr než 15. V zmysle filozofie pána Huraja (SaS) je teda firma kde pracujem asi padnutá na hlavu, že vychádza v ústrety svojim zamestnancom a že im vôbec niečo platí.

 

Mimochodom SaS mala v TEKO obsadené pozície generálneho riaditeľa, zástupcu generálneho riaditeľa ako aj finančného riaditeľa. Je teda úplne zrejmé, koho je to zodpovednosť, že TEKO nemalo vytvorené rezervy pre letné obdobie.

 

Poškodeným zamestnancom iba pripomínam, že v zmysle zákonníka práce, pokiaľ je zamestnávateľ viac ako 15 dní po lehote splatnosti výplaty majú zamestnanci právo na okamžité skončenie pracovného pomeru. A rovnako poškodeným pripomínam, že nevyplatenie mzdy a odstupného je trestný čin.

 

 

 

Registrované partnerstvo a neregistrované plagiátorstvo

25.08.2012

Vážení čitatelia, istotne ste si aj vy všimli že slovenská politika má v zásade tri evergreeny. Ten prvý sú interrupcie. Kto vytiahne interrupcie, rozvadí polovicu republiky a zaplní predné strany v novinách. Druhý evergreen je výhrada v svedomí. No a ten tretí je registrované partnerstvo. Ten kto sa začne miešať do homosexuálov obecne a do registrovaného partnerstva [...]

Zoderieme vás z kože!

20.06.2012

Robert Fico nám včera predstavil svoj konsolidačný balíček. Isté je, že tento balíček skonsoliduje všetko, okrem našich peňaženiek. Ale to sa dalo čakať. Všetkých 22 opatrení tak kolíše medzi jánošíkovským zbojníctvom a otvoreným hrabaním, podľa všetkého zrkadliac duševné rozpoloženie premiéra. Tiež sa dalo čakať, že balíček príde. Je to skutočná [...]

Pokutovať a buzerovať

13.06.2012

Poznáte to. Cestujete v aute medzi mestami a míňate množstvo policajných áut. V niektorých, ktoré sú zaradené do premávky, môžete vidieť policajtov zažívajúcich absolútne „piánko“. Môžete ale vidieť aj iné policajné autá, tie stoja pri ceste „na drzovku“ alebo stoja viac či menej úspešne poschovávané v rôznych odbočkách, kríkoch, [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26160x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Autor blogu

Kategórie